A BCG legújabb, Food for Thought elnevezésű kutatása egészen érdekes konklúzióhoz vezetett. Kiderült, hogy az alternatív proteinek és maga a protein transzformáció az egyik legjobb ma elérhető eszköz a klímakatasztrófa elleni harcban. Hogy miért is? Máris mutatjuk!
A BCG legutóbbi felmérése alapján az alternatív proteinforrások népszerűsége egyre inkább nő a világ minden táján, az emberek pedig elégedettek a rendelkezésükre álló opciókkal. A tanácsadó vállalat előrejelzései szerint 2035-re a növényi alapú húsok fogják kitenni a teljes proteinfogyasztás 11%-át. Ugyanakkor egy kis támogatással a technológiai, a befektetői és a szabályozói oldalról, az alternatív proteinforrások ez idő alatt akár a globális piac 22%-a felett is átvehetik az uralmat.
Ez remek hír mindazok számára, akik aktívan részt vesznek a globális felmelegedés elleni harcban. Az élelmezési rendszer jelenleg a globális szinten kibocsátott üvegházhatású gázok 26%-áért felel. Ezen belül csak az állattenyésztés okozza a globális emissziók 15%-át, ami nagyjából a közlekedési ágazat karbonkibocsátásának felel meg. Ha sikerülne tartani azt a fejlődési ütemet, ami az alternatív proteinforrások 11%-os piaci részesedését eredményezné 2035-re, akkor már 2030-ban 0,85 gigatonna CO2e kibocsátását előzhetnénk meg. Ez a repülőipar 95%-ának a karbonsemlegesítésével érne fel.
Legyen szó akár a légi közlekedés visszafogásáról vagy a már létező lakásállomány átalakításáról, a növényi alapú húsfogyasztásra való áttéréshez kapcsolódó kompromisszumok ehhez képest mind gazdasági, mind egyéni szinten alacsonyak. Ezzel a fogyasztók is tisztában vannak: a BCG kutatása alapján a megkérdezettek több mint 30%-a számára a pozitív környezeti hatások jelentették a fő indokot az alternatív proteinforrásokra való áttérésben.
Ha eddig még nem tetted, te hajlandó lennél életmódot váltani a bolygó érdekében? Oszd meg velünk a véleményedet, és tarts velünk további izgalmas hírekért és témákért!
Forrás:
BCG (2022): The Untapped Climate Opportunity in Alternative Proteins (Utoljára megtekintve: 2022. 07. 29.)
Comments are closed.